Zatrzymane chwile

Temat: Jakie jest Wasze popisowe danie kulinarne ?????
oczywiście kuchnia czeska: czyli najcześciej jest to knedel z mięsem i kapustą, sosem albo gulaszem segetyńskim piersi z kurczaka z kukurydzą, pieczarkami i papryką w pomidorach zapiekane kotlety wieprzowe z ananasem lub brzoskwinią, żółtym serem i śmietaną piekę dużo i sporo: mąż uwielbia strudel jogurtowy z jabłkami, piekę też rogaliki z makiem, serem czy powidłami
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,47337625,47337625,Jakie_jest_Wasze_popisowe_danie_kulinarne_.html



Temat: Podlaskie specjały
...- ale i tak trzeba zamowic dopiero na jutro albo pojutrze i od razu polowke. Latem czasami udaje mi sie trafic na pieczenie "ofcy" u pewnego zaprzyjaznionego Bosanca co ma restauracje. Siedzi sie wtedy w ogrodku piwnym pod lipami i widzi taki wielki rozen z obracajaca sie pieczenia. Ale... Jesli chodzi o podlaskie specjalnosci to okazuje sie, ze sekacz a tu Baumkuchen byl od "zawsze", golabki - Krautwikeln tez a nawet bigos - tu nazywaja to gulaszem segetynskim. Ale kartaczy nie ma. Fakt;)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10955,19699925,19699925,Podlaskie_specjaly.html


Temat: Podlaskie specjały
ogabignac napisał: > Jesli chodzi o podlaskie specjalnosci to okazuje sie, ze sekacz a tu Baumkuchen > > byl od "zawsze", golabki - Krautwikeln tez a nawet bigos - tu nazywaja to > gulaszem segetynskim. Ale kartaczy nie ma. Fakt;) Eeee tam od zawsze... Na pewno Teutony zabrały przepisy jak wracały z którejś z kolejnych wojen. Kartaczy albo nie zauważyli, albo im się z amunicją pomyliły.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10955,19699925,19699925,Podlaskie_specjaly.html